Evaluatie

Waarom evalueren?

GOAL! is een nieuw programma. Het is daarom belangrijk om te kijken of goed GOAL! werkt. Gaan deelnemers gezonder eten en meer bewegen? Leidt het inderdaad tot verbetering van de lichamelijke gezondheid? Helpt het ook voor de psychische gezondheid? Is het programma haalbaar in de praktijk? En weegt dit op tegen de kosten? Deze resultaten helpen bepalen of en hoe GOAL! een vast onderdeel kan worden binnen de zorg voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening, en of we kunnen opschalen.

 

Hoe pakken we de evaluatie aan?

In deze proeffase van GOAL! vragen we alle deelnemers of zij ook vrijwillig willen meedoen aan de evaluatie. Bij start en na 3, 12 en 24 maanden wordt de gezondheid en leefstijl door de leefstijlcoach in kaart gebracht. We vragen deelnemers of we deze informatie ook mogen gebruiken voor de evaluatie. Daarnaast stellen we hen extra vragen over hun psychische klachten, kwaliteit van leven, de zorg die ze ontvangen en hoe goed taken lukken in het dagelijkse leven of op werk. Om te zien wat de meerwaarde van GOAL! is ten opzichte van de huidige zorg en begeleiding, werven we ook een vergelijkbare groep mensen met een ernstige psychiatrische aandoening die GOAL! (nog) niet volgen. Bij hen verzamelen we dezelfde informatie. Door de twee groepen met elkaar te vergelijken, kunnen we goed zien wat het effect is van GOAL!. We vragen deelnemers ook uit wat zij van het programma vinden en als succes- en belemmerende factoren ervaren. Zo kunnen we het programma verbeteren.  

 

Door wie wordt de evaluatie uitgevoerd?

De GOAL! evaluatie wordt uitgevoerd door onderzoekers van GGz Centraal  en Maastricht Universiteit. Voor de evaluatie worden de extra gesprekken gevoerd met het onderzoeksteam. Dankzij financiering van ZonMw en de Hersenstichting kan deze evaluatie plaatsvinden.

Ontvang het nieuws direct in je mail