Beweegprofessional Ramon begeleidt twee nieuwe groepen

In november zijn er twee nieuwe groepen gestart met GOAL! Voor het stuk ‘beweging’ vallen deze groepen onder de hoede van beweegprofessional Ramon. Hij werkt sinds een half jaar voor GOAL!. In 9 lessen ontdekt Ramon met de deelnemers welke vorm van beweging hun hart sneller laat kloppen. Daarna zorgt hij, samen met een buurtsportcoach, voor een warme overdracht naar passend beweegaanbod in de buurt. 

Hoe ben je hier terechtgekomen Ramon? 

Ramon: “Ik was wel weer klaar voor wat anders. Ik heb 10 jaar geleden bewegingswetenschappen afgerond, maar had daar niet veel mee gedaan. Toen ik verhuisde, zag ik dat er gezocht werd naar een beweegprofessional. Dat komt niet veel voor, dus dat was een mooie kans. Ik heb zelf wel een achtergrond met angst en spanningsproblemen en heb hard aan mezelf gewerkt.  
 

Dat maakt dat het bij me aansluit. Ik had al ervaringen met de mensen met EPA vanuit muziek maken, schoonmaakwerk en het werk van mijn partner; dus het is geen onbekende groep. Ik vind het ook wel een leuke doelgroep, ambulant: Mensen kunnen al heel veel en hebben vaak gewoon een kleine handreiking nodig om een volgende stap te zetten.

Hoe zijn de beweeglessen? Hoe gaat dat? 

Ramon: “De beweeglessen zijn vooral heel gezellig. Iedereen is zichzelf, het is erg ‘what you see is what you get’. Het is veel kleine stapjes zetten. Ik leg de focus op het vinden van de interne motivatie. Eén groep heeft bijvoorbeeld mensen die meer gericht zijn op sport en spel en de andere groep is meer gericht op bootcamps, push-ups, rennen, lekker zweten. Ik wil mensen laten ervaren dat bewegen echt lekker is. Bijvoorbeeld door tijdens een oefening even stil te staan om te ervaren wat bewegen met je doet. Zo was er laatst iemand in de groep die na een balletje trappen zei dat die gelijk al zijn spanning kwijt was en niet meer zo zat te piekeren. Ik vind dat mooi om mensen in het moment te brengen.  
Het is wel eens uitdagend dat er individuele verschillen zijn, de een kan fysiek iets wel wat de ander niet kan. Maar dan blijkt dat men zich ook zelf wel kan vermaken of op eigen niveau mee kan. Soms denk ik ook dat ik iets spectaculairs moet bedenken, maar dan zijn mensen eigenlijk ook al heel tevreden met een half uur een shuttle overslaan met een racket.”

Zie je mensen groeien? 

“Je ziet de kleine stapjes. Bijvoorbeeld iemand die bij de intake aangaf dat die wel in de ochtend beweegoefeningen zou willen doen. Bij de sessies deden we steeds een warming up en na een tijdje vroeg ik hem of hij de warming up wilde doen. Hij maakte de vijf minuten vol en dan merkt hij ook dat hij dat kan. Ook hoor je wel terug dat bijvoorbeeld iemand de ademhalingsoefening in het eigen leven toegepast heeft en stralend vertelt ‘dat het echt werkt!’. Dat is mooi om te zien en deze succeservaringen zijn voor de deelnemers belangrijk om gemotiveerd te raken. 
Je merkt wel dat naast het groeien, dat het ook kan omslaan als er een tegenvaller is. Een blessure of iets in het eigen leven. Dat komt dan harder aan dan bij jou of mij. Als iemand dan een paar keer niet komt, dan merk je dat dat ook wat doet met de groep, dus dat is lastig. Daarom zou het fijn zijn als er buurtsportcoaches voor langere tijd zijn. Dan is er meer tijd voor vallen en opstaan.”

Wat zou je tegen iemand zeggen die twijfelt over meedoen? 

“Gewoon doen, als het niet bevalt, kan je altijd stoppen, dus het is altijd de moeite waard om te kijken of je er wel wat uit haalt. Het mooie van GOAL! is dat we kijken naar wat jij nodig hebt. We gaan je niet dwingen het op een bepaalde manier te doen. Wij gaan samen met jou uitzoeken wat voor jou de volgende stap is.”

Heb je vragen over GOAL!? We helpen graag. Neem contact met ons op via het contactformulier.
Doorlopend op de hoogte blijven van GOAL!? Schijf je in en ontvang het nieuws in je mailbox. 

Inhoud

Deel dit artikel

Ontvang het nieuws direct in je mail