Eerste ervaringen van 1 jaar GOAL!

Het is alweer ruim een jaar geleden dat GOAL! de eerste deelnemers uitnodigde om te starten. Leefstijlcoach Carla Neppelenbroek vertelt over de ervaringen van 1 jaar GOAL!. 

GOAL!, wat houdt het ook alweer in? 

GOAL! is een gecombineerde leefstijlinterventie voor mensen met een ernstige psychische aandoening die ambulante zorg ontvangen. In groepsverband wordt samen met leefstijlcoaches en andere professionals 2 jaar gewerkt aan verschillende vlakken van leefstijlverbetering. Het doel is om de ingeslagen weg naar een gezonde leefstijl vast te houden en verder aan te moedigen in brede zin. Voorbeelden zijn het bewegen bij een buurtsportcoach, een gezonder voedingspatroon of het weer meedoen in de maatschappij.  

Carla, wat doe jij als leefstijlcoach binnen GOAL!? 

Carla: “Ik zie mezelf als een spin in het web. Ik hou de ontwikkeling van deelnemers in de gaten en ben ook degene die contact heeft met het netwerk van deelnemers. Dat zijn dan de professionele contacten zoals begeleiders, maar ook de persoonlijke contacten uit de familie en omgeving. Ik voel me een spin in het web omdat ik in mijn rol weet welk aanbod er is in de omgeving als het gaat om leefstijl. Als er bijvoorbeeld een wens is voor sport, dat ik dan weet waar ik moet zijn in de omgeving om die wens waar te maken. Het is leuk om daarin te groeien en ook steeds meer te leren over de mogelijkheden die er in de omgeving zijn.” 

De eerste groep is een jaar bezig, wat moet ik me daarbij voorstellen? 

Carla: “Ondertussen is de vierde groep deelnemers net gestart en is de eerste groep dus inderdaad net een jaar bezig. Deze groep startte met 6 deelnemers, waarvan er nu 4 over zijn. Het zijn mensen in verschillende levensfases, met eigen uitdagingen. Tegelijkertijd delen ze in thema’s waar ze mee zitten. Een voorbeeld daarvan is eenzaamheid, wat deelnemers wel herkennen. Daar besteden we dan ook tijd aan in themasessies. Ze gaan samen een reis met elkaar aan, delen daarin veel, maar een overwinning ziet er voor iedereen anders uit. Sommigen hadden als doel af te vallen, waar je successen ziet, maar een ander voorbeeld van succes is dat iemand weer is begonnen met studeren, of iemand die gewoonweg weer de deur uit komt. Maar dat succes gaat natuurlijk niet allemaal van een leien dakje. Het is een proces van vallen en opstaan en daarvoor zijn we er als team om ook weer te helpen opstaan en door te pakken.” 

Wat vinden deelnemers zelf van GOAL!? 

Carla: “Woorden die ik daarin veel terug hoor zijn ‘stimulerend’, ‘bewustwording’ of perspectief‘. Men vindt het prettig dat GOAL! stimuleert om verandering bij jezelf teweeg te brengen en dat er mensen met je meekijken naar waar je eigen motivatie, energie en passie ligt. Zo vind je ook iets dat echt bij je past. Anderzijds dus bewustwording die mensen ervaren bijvoorbeeld door de beweeglessen en de voedingslessen. Die kennis komt ook niet zomaar aanwaaien. Mensen waarderen die ondersteuning heel erg. Je merkt dat mensen weer nieuwe stappen zetten en voor sommigen is het ook echt weer deel gaan nemen aan het leven. Dat er weer een perspectief is voor de toekomst. Daar zetten onze deelnemers zich voor in. Om dat proces te delen met anderen, wordt als iets moois ervaren, door zowel deelnemers als mijzelf.” 

Nog een jaar te gaan, en dan? 

Carla: “Na de begeleidingsfase van het eerste jaar, volgt er een onderhoudsfase in het tweede jaar. Deelnemers hebben 3 groepsmomenten en nog 5 individuele sessies over. Je hoopt dat aan het eind van de rit deelnemers genoeg in hun kracht staan om leefstijl voort te zetten ook nadat GOAL! afgelopen is. Daar ligt voor ons ook wel de uitdaging: hoe je die duurzaamheid kan meegeven. Daar gaan we dit tweede jaar hard aan werken.” 
 

Heb je vragen over GOAL!? We helpen graag. Neem contact met ons op via het contactformulier.
Doorlopend op de hoogte blijven van GOAL!? Schijf je in en ontvang het nieuws in je mailbox. 

Inhoud

Deel dit artikel

Ontvang het nieuws direct in je mail