Een krachtig onderdeel van GOAL! is de stap voor deelnemers richting passend sportaanbod. De buurtsportcoach speelt hierin een sleutelrol. Samen met de deelnemer wordt gezocht naar een plek die écht past. Daarbij is het van belang dat de sportactiviteit aansluit bij wat iemand leuk vindt, nodig heeft én aankan. Eefke Vroemen, buurtsportcoach in Amersfoort, deelt haar ervaringen met deze warme overdracht vanuit GOAL! naar passend sportaanbod.
Hoe ben jij bij GOAL! betrokken geraakt?
Eefke: “De beweegprofessional van GOAL! heeft mij benaderd voor hulp en samenwerking bij het opstarten van een groep in Amersfoort. GOAL! sluit goed aan bij onze ambitie om iedere Amersfoorter, waarvoor dat niet zo vanzelfsprekend is, in beweging te krijgen. Zeker voor psychisch kwetsbare mensen is sporten niet vanzelfsprekend en wel van groot belang”.
Hoe verloopt de overdracht van GOAL! naar passend sportaanbod?
Eefke: “Als Buurtsportcoach aangepast sporten in Amersfoort kennen wij het sportaanbod voor iedereen waarvoor sporten niet helemaal vanzelfsprekend is. Dit kan bijvoorbeeld vanwege een lichamelijke of geestelijke beperking of vanwege een psychische kwetsbaarheid. Binnen GOAL! kom ik minimaal één keer langs bij de groep. Dan kijk ik samen met iedere deelnemer wat ze al doen aan beweging, en wat er nog bij zou kunnen. Hierbij denken we niet in beperkingen en denken we graag out of the box. Voor iedereen zoeken we passend beweegaanbod. Dat kan bij sportclubs, activiteiten via de buurtsportcoach of via andere initiatieven. Zo nodig gaan we een of meerdere keren mee, totdat iemand het zelf aandurft en aankunt”.

Henrike Bosscha (links) en Eefke Vroemen (rechts), Buurtsportcoaches aangepast sporten in Amersfoort
Hoe reageren deelnemers op het sportaanbod?
Eekfe: “We zoeken altijd iets dat écht bij iemand past, dus dat hoeft niet perse een buurtsportcoachgroep te zijn. Als het sportaanbod goed aansluit dan reageren de mensen daar goed op. Soms is het een kleine groep voor mensen met een kwetsbaarheid, soms een groep voor alleen vrouwen of juist een gemengde groep. Sporten in een groep waar je je prettig en veilig voelt doet wonderen voor een mens. Het vergroot je zelfvertrouwen en eigenwaarde en dit neem je in alles dat je doet mee”.
Kun je een voorbeeld delen van een deelnemer die de stap naar het sportaanbod heeft gezet?
Eefke: “Er zijn deelnemers van GOAL! gestart bij Life Goals, bij specifieke groepen van de Buurtsportcoaches en bij sociaal fitness. Deze groepen sluiten goed aan en zijn goedkoop of zelfs gratis”.
Zie je deelnemers groeien door deze stap? Hoe merk je dat?
Eefke: “Je ziet deelnemers enorm groeien. Door lichamelijk fitter te worden, word je ook mentaal sterker. De kwaliteit van leven neemt toe. Voor mensen met verslavingen is de kans op terugval kleiner als ze sporten en mensen leren weer regelmaat in hun leven te krijgen. Gezien worden en gewaardeerd worden om wie je bent, dat is voor iedereen van groot belang. Dat is wat sport doet. Bovendien houden begeleiders en groepsgenoten een oogje in het zeil. Als het even wat minder gaat, dan is er een luisterend oor en iemand die je kan adviseren richting de juiste hulp”.